lördag 17 april 2010

Katla kan vakna...Astrid Lindgren döpte en eldsprutande drake till Katla i sin bok Bröderna Lejonhjärta. Kanske fick den sitt vackra namn efter just denna nu omtalande isländska vulkan som ligger granne med aktuella Eyjafjallajökul

Ingen lär väl ha undgått att höra om vulkanautbrottet som pågår på Island. Naturen har talat och visar att vi trots allt är i händerna på makter vi inte kan kontrollera. Den slår hårdare än strejker och andra mänskliga aktiviteter och har stoppat all flygtrafik.

Katla är en av Islands värsta vulkaner och har inte haft ett utbrott sen 1918. Hela Island håller andan nu då de är rädda för att Katla kan vakna till liv. Det är fullt förståligt. Alla kända tidigare utbrott från Eyjafjallajökull har följts av utbrott från Katla.

Eyjafjallajökull är en vulkan som inte alls är lika aktiv som Katla och har haft 4 kända utbrott (inklusive det nuvarande) vilket kan jämföras med Katlas 16 stycken under samma tidsperiod. . Men å andra sidan kan Eyjafjallajökulls utbrott vara väldigt länge. Det senaste varade två år, 1821-1823.

Se aktuella bilder från Island. (från AB)

I media om vulkanen:


1 kommentar:

  1. Här följer vi alla nyhetssändninger om vulkanen, just nu ligger vinden på från väster och vi känner av svaveldoften, man känner sig ganska liten mot naturens krafter, som just nu lamslår så många länder vad flyget beträffar. Anselms dotter ska ju flyga till Malmö på tisdag för att ta examen (hon har läst på dispans i tre år och är nu färdig och kan efter examen söka som konsult, hon är för närvarande ordförande i kommunal här i Härjedalen) men nu måste hon ju se sig om efter andra möjligheter att komma till Malmö.....Ha en bra helg min vän, kram från mig till dig...

    SvaraRadera